Miramar instal.la un sistema de depuració per electròlisi salina en la piscina climatitzada

L’Ajuntament de Miramar ha instal·lat en la piscina climatizada del Centre Esportiu El Molí un nou sistema de depuració d’aigües mitjançant l’electròlisi salina. Aquest sistema, totalment ecològic, desinfecta l’aigua sense necessitat d’afegir clor químic i, per tant, sense provocar les molèsties en pell, ulls i cabell que podria arribar a ocasionar l’ús d’aquesta substància. D’aquesta manera, el procediment de depuració mitjançant electròlisi consisteix a diluir una xicoteta quantitat de sal, 5 grams per litre, en l’aigua de la piscina. Aquesta quantitat és cinc vegades menor a la concentració de sal que té l’aigua del mar, per exemple. A continuació, l’aigua lleugerament salada es fa passar per uns elèctrodes, que converteixen la sal en un desinfectant actiu, l’hipoclorit sòdic, que destrueix bacteris i fongs. Aquest desinfectant es reconverteix en sal, tornant d’aquesta forma a renovar-se el cicle, un cicle que, d’aquesta manera, és totalment ecològic i respectuós amb la naturalesa. Els avantatges de l’ús de l’electròlisi salina són múltiples. En primer lloc, és més saludable per als usuaris, ja que l’aigua salina inhibeix la formació de bacteris i algues, actuant sobre la pell del banyista com un suau antisèptic natural. La seua baixa concentració salina, similar a la del cos humà i inferior a la llàgrima de l’ull, evita els trastorns oculars i dermatològics que podria ocasionar el sistema tradicional de cloració. Quant a seguretat, s’eviten els riscos del transport, manipulació i dosatge d’un compost tòxic com és el clor químic. En els sistemes d’electròlisi salina no és necessari emmagatzemar, manipular ni dosar cap compost químic clorat.

En l’aspecte econòmic, aquest sistema d’electròlisi salina permet un estalvi del 80 per cent en despeses manteniment. El consum elèctric d’aquesta nova instal·lació és l’equivalent a una bombeta de baix consum. Pel que fa als avantatges mediambientals, cal recordar que l’electròlisi parteix de la utilització de dos elements naturals, aigua i sal, no contaminants i respectuosos amb el medi ambient. A més permet el reciclatge de tots dos elements. D’una banda, es tracta d’un circuit tancat de depuració, que sempre utilitza la mateixa aigua. D’altra banda la sal, després de la seua descomposició a través de l’electròlisi per a la desinfecció de l’aigua en el got de la piscina, els elements generats (oxigen i hipoclorit) tornen a recombinarse reconvertint-se novament en sal i aigua, i així successivament. A més d’en la piscina, aquest sistema també s’ha instal·lat en el spa del Centre Esportiu El Molí.

Tal com exposa l’alcalde de Miramar, Asensio Llorca, “aquesta actuació ha suposat una inversió de més de 13.000 euros, duta a terme a través de fons municipals. Els avantatges a tots els nivells de l’electròlisi salina ens han convençut per a realitzar aquesta inversió. De fet, el Centre Esportiu El Molí es converteix en l’única piscina pública de la comarca que utilitza l’electròlisi salina per a la depuració de les seues aigües”.