Miramar demana al Govern i la Generalitat ajudes per als agricultors afectats pels temporals de la tardor

L’Ajuntament també insta a què la UE interrompa la importació de cítrics de Sud-àfrica, a petició del grup Compromís

DSC_0002

A proposta de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), l’Ajuntament de Miramar ha presentat una moció per a sol·licitar als Ministeris d’Economia, Hisenda i Agricultura, així com a la Conselleria d’Agricultura, l’adopció de diferents mesures destinades a “afavorir el manteniment de l’activitat agropecuària“, després de l’efecte de les pluges torrencials del mes de novembre.

Aquest temporal, sumat a les tempestes torrencials de mesos anteriors, ha causat en la Comunitat Valenciana pèrdues, tant en els cultius, que ara mateixa es troben en plena temporada, com en les infraestructures agràries, per valor de més de 70 milions d’euros, segons la primera valoració efectuada per AVA-ASAJA. Una xifra que, segons exposa l’agrupació, podria pujar fins als 120 milions si l’evolució del clima fóra desfavorable.

Entre les mesures que inclou la moció destaca l’aplicació del mòdul zero en la declaració de l’IRPF corresponent a 2018 a tots els agricultors i ramaders afectats per les tempestes de la tardor, així com la devolució, o exempció en el seu cas, de l’impost de Béns Immobles de naturalesa rústica (IBI). A més, de la posada en marxa de crèdits bonificats i l’establiment d’ajudes de mínims.

L’Alcalde de Miramar, Asensio Llorca, destaca la importància de les ajudes, ja que “els cultius afectats són els de cítrics, caquis i hortalisses, que suposen quasi la totalitat de la superfície afectada tant del municipi com de la resta de la comarca”.

En la moció també es demana la posada en marxa d’un Pla Especial per a la reparació de les infraestructures agràries afectades i un Pla de Reestructuració per a aquelles parcel·les que presenten un alt índex de mortalitat dels arbres per asfíxia radicular, a causa de les inundacions. Al mateix temps, s’acordà demanar la retirada de 200.000 ‘tonellades’ de cítrics de calibres menuts per destinar-les a indústria, ramaderia o, en funció de la seua qualitat, a col·legis i centres benèfics.

En aquesta línia, el ple de l’Ajuntament també ha acordat per unanimitat instar al Govern a sol·licitar a la Unió Europea l’aplicació de l’article 34 de l’Acord d’Associació Econòmica amb les comunitats d’estats d’Àfrica del Sud per a interrompre les importacions si originen “pertorbacions dels mercats de productes agrícoles similars o directament competidors”.

La moció, presentada a proposta del regidor de Compromís, ve donada a causa de l’inici truncat de la temporada, que ha vist com els preus són ruïnosos per al citricultor, la fruita està amuntegant-se als camps i les varietats extra no han tingut eixida comercial plena. A més, s’està en el ple de la campanya i ha entrat la psicosi en els citricultors de taronja primerenca de manera que s’estan aprofitant dels mateixos intentant comprar-los de forma ‘regalada’, un fet que es tradueix en pèrdues per al sector.

En aquest sentit, la moció demana al Govern que inste a la Unió Europea a agilitzar els tràmits per a facilitar a les organitzacions de productors la retirada de 250.000 tones de cítrics del mercat en fresc, dotant amb suficient pressupost els programes operatius destinats a tal mesura. Així mateix, el text insta a generar una partida pressupostaria suficient per a la retirada dels cítrics d’aquestes característiques d’aquells agricultors no pertanyents a cap organització de productors.

“Amb aquestes dues mocions l’Ajuntament es posiciona de part dels agricultors, un sector de la població molt important a la nostra comarca”, destaca la tinent d’alcalde Pilar Peiró. “Els nostres agricultors necessiten ajuda per a fer front a les pèrdues donades pels temporals de la tardor i l’entrada de taronges d’altres mercats tampoc ajuda a revertir aquesta situació”, conclou la regidora.