La científica de Miramar Pura Muñoz-Cánoves guanya el XII Premi Francesc Ferrer Pastor

pura20172retLa Mancomunitat de Municipis de la Safor ha decidit atorgar enguany el XII Premi Francesc Ferrer Pastor a la científica miramarina Pura Muñoz-Cánoves. Este guardó és la més alta distinció de la comarca de la Safor i premia a aquelles persones que hagen destacat d’una forma pública i notòria, afavorint els interessos de la Safor i el seu progrés cultural, econòmic o social en general.

Pura Muñoz-Cánoves  és llicenciada en Farmàcia (Univ. València), doctora en Biologia (UAM), amb estudis postdoctorals en Univ. Califòrnia-San Diego. Ha estat cap de grup a Ins. Recerca Oncològica i Centre de Regulació Genòmica (Barcelona). Actualment és Professora ICREA i Catedràtic a la Universitat Pompeu Fabra.

Respecte a la seua trajectòria científica, Pura Muñoz-Cánoves és reconeguda internacionalment per les seves importants contribucions als camps de la regeneració del múscul esquelètic en fisiologia i patologia (particularment en el context d’inflamació i fibrosi) i, més recentment, en l’envelliment. Els seus descobriments van desafiar l’opinió prevalent que la pèrdua de funcionalitat de les cèl•lules mare musculars amb l’envelliment és causada per alteracions en l’ambient: mitjançant l’anàlisi de ratolins geriàtrics va descobrir que aquesta pèrdua es devia a canvis intrínsecs de les cèl•lules mare que estaven associats a un trànsit de l’estat normal de quiescència a un altre irreversible de senescència (Nature 2014). A més, va demostrar que les cèl•lules mare adultes tenen -i necessiten- autofàgia per a la seva homeòstasi i funcionalitat (Nature 2016). Mai abans s’havia demostrat la implicació de la senescència i la preoteotoxicidad en el declivi de les cèl•lules mare durant l’envelliment, amb efectes sobre la reparació de teixits. La rellevància d’aquests estudis s’estén més enllà del camp de la investigació muscular, amb implicacions en medicina regenerativa. Pura Muñoz-Cánoves és membre d’EMBO (European Molecular Biology Organization) i ha rebut diversos premis: Ciutat de Barcelona en Ciències de la Vida (2014), Pfizer en Investigació Bàsica (2015), Ciutat de Gandia-Ser (2016), Vanguardia de la Ciència (2015, 2017).

El Premi Francesc Ferrer Pastor no té dotació econòmica. Consta d’una escultura que simbolitza la comarca de la Safor-Valldigna dissenyada i creada per l’artista valler Josep Enric Grau.